divendres, 18 de gener del 2013

Houston, OVNI a la vista!


El president dels Estats Units està en perill. Els serveis secrets dels EEUU han descobert un pla alienígena per apoderar-se del món, destruint la Casa Blanca (The White House). Un Ovni que es trobava en repòs en el fons de l'Oceà Atlàntic, a 5000 km de la residència del president, ha emergit i es dirigeix cap a Washington. La CIA activa la seva defensa de protecció del president: míssils terra-aire. Aquests es troben fixos en la Casa Blanca, apuntant en un angle de 45°.

a) A quina velocitat hauran de disparar el míssil per tal que interceptin l'ovni a 250 metres d'alçada i a 10 km de la Casa Blanca?

b) Quant temps tardarà el míssil fins interceptar l'ovni?

c) Quin temps tenen de marge abans de que l'ovni arribi a la Casa Blanca i deixi anar la bomba, sabent que l'ovni pesa 1'5 tones? (Per tal de fer aquest apartat és necessari tenir en compte que a causa del vent a 250m l'ovni rep una força de la mateixa direcció i sentit que el seu moviment i de mòdul 300 N)

d) L’ovni, a més, té previst destruir el que trobi en el seu camí... Per tant, té un sistema pel qual cada 20 voltes carrega energia i llença un raig destructiu cap al terra. Si l’ovni gira
a una velocitat angular de π rad/min, quants raigs llençarà abans d’ésser destruït? Quina distància hi haurà entre cada raig destructor?

Aleix Ràmia
Ignasi Soler
1r Batxillerat C


12 comentaris:

  1. Una pregunta, en l'apartat c quan dieu que a 250m l'ovni rep una força, no acabo de veure clar si us referiu en el moment en que l'ovni ha avançat 250m o quan li queden 250m per arribar a la Casa Blanca.

    ResponElimina
  2. Una pregunta en l'apartat c i d el desplaçament és des de els 5000km fins als 10km o fins a tocar la Casa Blanca?

    ResponElimina
  3. No acabo d'entendre l'apartat a, el míssil es llança quan l'ovni ha emergit per tant el temps que triga el míssil en assolir els 250 metres d'alçada es el mateix temps en què l'ovni es troba a 10 km de la casa blanca?

    ResponElimina
  4. Marina Pons i Marina Sorribes20 de gener del 2013, a les 13:36

    Hem fet els dos primers apartats i el resultat que ens dóna és 44,6s i 317,1m/s. Així doncs, els dos altres apartats no es poden resoldre segons el que nosaltres hem entès a l'enunciat, és a dir: que el temps que tarda el missil fins a interceptar l'ovni és el mateix temps que tarda l'ovni a recórrer 4990km (5000-10). D'aquesta manera l'ovni recorre 4990000m en menys de 44,6s a causa de l'acceleració que produeix el vent a 250m d'alçada. Aleshores aquest interval de temps no és suficient per llençar rajos.

    ResponElimina
  5. A mi m'han donat els mateixos resultats que vosaltres però en canvi he entès que l'apartat c no té relació amb els apartats anteriors i per tant he calculat el temps que m'ha donat 1hora i 57min i llavors l'apartat d si que m'ha donat, 2 raigs.

    ResponElimina
  6. Respecte a la primera pregunta, els 250 metres signifiquen que l'ovni es troba a 250 metres d'alçada. Però el seu moviment ve determinat únicament per la força de 300 N que el desplaça cap a la Casa Blanca.

    El desplaçament és fins arribar a la Casa Blanca. Per tant, que calculeu el temps que tarda en arribar l'OVNI a la Casa Blanca.

    Nosaltres no us donem la informació de quan disparen el míssil. Us diem que amb un angle de 45°, el míssil intercepta l'ovni a 250 metres d'alçada i a 10 km de la Casa Blanca. I us preguntem a quina velocitat haurà d'anar el míssil. És a dir, que podeu resoldre aquesta pregunta utilitzant la fórmula del moviment parabòlic que relaciona el moviment horitzontal (x) amb el vertical (y) ja que l'única incògnita és la velocitat.

    Ignasi Soler

    ResponElimina
  7. No acabo d'entendre l'apartat C ja que si tenim en compte l'acceleració de l'aire a 250 m, aleshores el temps és inferior al que triga a l'apartat b i en aquell temps no dona temps de llançar raigs i per tant l'apartat d no tindria sentit no? O em de suposar que aquest apartat c no té relació amb l'a i el b? El tema del temps ho dic perquè en el cas del tres primers apartats el desplaçament de l'ovni és el mateix: 4990 ( posició inicial a 5000 km de la casa blanca i posició final a 10 km) no?

    ResponElimina
  8. Exacte Helena, no dóna temps de llançar cap raig. En l'apartat c no té cap dependència directa amb els altres apartats. Només cal trobar l'acceleració de l'OVNI i veure quan temps tarda en recorrer 5000 km.

    ResponElimina
  9. Aleix Ràmia i Ignasi Soler20 de gener del 2013, a les 18:10

    https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/1bfaaDMFO1yBQDQq11BIpENDZ6GKbfD2XGZbJztqxZWI/edit

    En aquest link es troba el procediment que hem utilitzat. Les solucions són:
    a)1143'7 m/s
    b)12'36 s
    c)7071 s
    d) O, no tindrà temps de disparar.

    ResponElimina
  10. Ignasi Soler i Aleix Ràmia22 de gener del 2013, a les 18:30

    Bona tarda!
    Aqui us deixem l'enllaç amb les solucions correctes del problema. Qualsevol pregunta, aqui estem. Estudieu molt!
    https://www.dropbox.com/s/kut50o4m1mg7nei/Soluci%C3%B3_Houston_OVNI.docx

    ResponElimina