dilluns, 21 de gener del 2013

Houston, tenim un mort?


La sínia del Tibidabo, té 12 cabines. Cada cabina esta separada per 1,5 metres. El radi d’aquesta és de 10 metres, i des de terra fins a la sínia hi ha 3 metres. La cabina 1 en el segon zero està perpendicular al terra i a 23 metres. A la cabina hi ha un home amb el cabell blau que té vertigen i vol baixar, però el propietari de la sínia que té una mica de mala llet no la para. Aquesta va a una velocitat constant de 0,5 m/s;

A.   Al cap de 2 minuts el propietari para la sínia perquè el home del cabell Blau no fa cap senyal, quantes voltes haurà fet?

B.    Respecte la posició de la primera cabina, ara al cap de 2 minuts, a quants metres de diferència està ara?
     
     C.   El home del cabell Blau, quan la sínia para, porta 1 minut sense respirar, però un metge que estava de vacances li salva la vida. Si la sínia hagués fet 1 volta més el metge hagués tingut temps de salvar-lo? (Suposem que un home pot viure sense respirar durant 5 minuts).


Clara Catibiela
Anna Menéndez

8 comentaris:

  1. Pot ser que els resultats siguin:

    A: 0,95 voltes
    B: 10,24 metres
    C: estarà 3 minuts i escatx sense repirar, per tant no es moriria.

    Josep Solé

    ResponElimina
  2. En l'apartat b) es demana la diferència de posició de la primera cabina respecte la posició de la mateixa al cap de 2 min.? Si és aixi, com que a l'apartat a) hem calculat que en 2 min. fa gairebé una volta sencera, el resultat no hauria de ser inferior a 10 metres?

    Pere Graugés

    ResponElimina
  3. A mi l'apartat b) m'ha donat 2,83 metres (longitud de la sínia menys metres del desplaçament realitzat en 2 minuts).

    Mariona Ruiz

    ResponElimina
  4. si, ho sé, corregiu-me si ho he fet malament
    he agafat el 18º que tenia i he fet un triangle isosceles i per calcular el costat (la distància que et demana) faig el teorema del cosinus. c2=10^2+10^2+10x10xcos(18) i em dóna 10,24, m'ha semblat incoherent, però no ho he sapigut resoldre...

    ResponElimina
  5. Hi ha una cosa de l'esquema que no em quadra.. si el Radi = 10 metres, i la distància del terra a la sínia és de 3 metres, com és que la cabina 1 està a 23m del terra? En teoria haurien de ser 13, no?

    ResponElimina
  6. el diàmetre és 20

    josep solé

    ResponElimina
  7. Okok res! M'he equivocat, l'esquema està bé, ho sento!
    Sobre l'apartat b) dir que no em queda del tot clar el què es demana, si és el "desplaçament" de la cabina coincideixo en que em dóna 2'832 metres.

    Jo tinc:
    a) 0'95 voltes
    b) 2'832 metres
    c) 3'094 minuts, per tant, es salva.

    ResponElimina
  8. L'últim apartat hem dona 4minuts i escatx.

    Si al 1er apartat dona que en 2 minuts fa 0.95 voltes per tan 0,475 voltes minut, i diu que calculem si sobreviurà a 1 volta més. Jo he suposat que era 0,95 voltes + 1 volta = 1,95 voltes.... a 0,475 voltes minut .... i fent els calculs dona 4 minuts 6 segons.

    Com ho heu fet per a que doni 3 minuts i escatx?

    Marc Durban

    ResponElimina