divendres, 15 de febrer del 2013

Houston, agafem embranzida!

             Un pilot de cotxes s'ha proposat el següent repte: sense engegar el motor, és a dir, caient per pròpia inèrcia, el seu cotxe (que té una massa d'uns 1000 kg) haurà de superar aquest obstacle:


          1. Si tenim en compte que la velocitat amb la qual arriba al final de la rampa A és la mateixa amb la que comença el moviment a la rampa B, i considerem nul el fregament amb el terra i amb l'aire; serà capaç el cotxe d'arribar al punt Q (és a dir, superarà els 60 metres de precipici?)

          2. Si qui munta el cotxe és Justin Bieber i el que precisament volem és assegurar-nos que s'estimba; què hauriem de fer, afegir 100 kg de càrrega al cotxe o treure'n 100 kg?

Òscar Baró
Mireia Làzaro

5 comentaris:

  1. Solucions:
    1. Sí, el cotxe superarà l'obstacle (per poc)
    2. En cap dels dos casos el cotxe s'estimbarà pel barranc, les masses amb les quals es juga no són massa significatives i modifiquen només unes dècimes el resultat

    Òscar i Mireia

    ResponElimina
  2. De fet, si no tenim en compte el fregament ni la resistència amb l'aire? El resultat del problema depèn de la massa del cotxe?

    Podeu comparar aquest problema amb el del salt d'esquí.

    ResponElimina
  3. Seria lògic afirmar que el resultat sí depèn de la massa del cotxe si no tenim en compte el fregament ni la resistència amb l'aire però això no és així perquè per molt que tinguem més força aplicada sobre aquest cos, la massa sobre el qual l'apliquem també és superior, i per tant es compensa de manera que no varia el resultat.

    ResponElimina
  4. mg x sin60= m x a -----> mg x sin60 / m =2 ------> g x sin60=a

    ResponElimina
  5. Exacte Miriam, el que ha passat és que l'arrodoniment ha fet que ens donessin dos resultats diferents; d'aquí que haguem pensat que 100 kg de massa no eren significatius per a poder canviar que el cotxe passés l'obstacle o no. Les masses s'acaben anul·lant tal com has explicat i per tant, en aquest tipus de problemes la massa no influeix en la velocitat final assolida per l'objecte en qüestió

    Òscar i Mireia

    ResponElimina