divendres, 15 de març del 2013

Houston Billar


En una taula de billar tenim dues pilotes de 156 grams i 170 grams respectivament, a 1 metre de distància l’una de l’altre. Colpegem  la primera pilota (156 grams) amb una força de 5 newtons durant 0,3 segons (considerem una força de fregament amb l’aire de 3 newtons).

A) Calcula la velocitat final amb que arribarà a tocar la segona pilota.

B) Calcula la quantitat de moviment  i la velocitat amb que sortirà la segona pilota si la primera és queda quieta.

C) Si considerem que el fregament amb l’aire segueix sent de 3 newtons i la distància al forat és de 80 cm, entrarà la pilota?


Alberto García Ruiz
Álvaro Gisbert Catà
1 batx.B

5 comentaris:

  1. Solucions
    A) Velocitat final= 7,35
    B)Quantitat moviment=1,15kg m/s
    Velocitat=6,76m/s
    C)Ax=1,29m
    (Alberto & Álvaro)

    ResponElimina
  2. Pot ser que l'apartat a) doni 6,35? Primer he calculat l'acceleració amb la força i la massa tenint en compte el fregament, i amb l'acceleració he calculat la velocitat inicial. Llavors he fet servir la lliure del temps per saber la velocitat final.

    ResponElimina
  3. Jo ho he fet com el Roger i em dóna 5'26 m/s! No sé on em dec haver equivocat. Faig F=m·a, tenint en compte el fregament, i obtinc a=12'82 m/s al quadrat. Després aplico l'equació del moviment tot afegin't-hi l'acceleració que he trobat i les altres dades (distància i temps) i trobo V inicial = 1'41 m/s. Finalment, utilitzant la lliure del temps trobo que V final = 5'26 m/s.

    Martí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Martí, la velocitat que trobes en la primera fase (Força=5N massa=156 grams) es la velocitat amb la qual inicía el moviment (v inicial). Amb l'acceleració trobada amb la força de fregament (a=-19,23) negativa pel fregament, utilitzes l'equació lliure del temps i trobes la velocitat final. A mi m'havia passat el mateix i per tant no podia fer els següents apartats.

      Elimina
  4. Aquí us deixo un enllaç a la solució del problema pic.twitter.com/Ao9UNDjMXl

    ResponElimina