divendres, 3 de maig del 2013

Houston, pilotes van!

-->
Un camió transporta pilotes de diferents mides per una carretera amb moltes pujades i baixades. Es guia a través de un gps. Abans de fer una petita baixada per desprès pujar el triple amb un angle de 30 graus, el gps fica que estan a 15 metres per sobre del nivell del mar. Desprès de la pujada, a 24 metres per sobre del nivell del mar, toca un pla totalment horitzontal en el qual hi ha un bot que el conductor no veu i per tant, no li dona temps a frenar. Això provoca que la porta de darrere s’obri i les pilotes surtin disparades cap a direccions diferents. Curiosament, hi ha tres pilotes que van en direcció contrària al camió. Comencen a fer la baixada a una velocitat de 5 m/s (totes), des el principi de la baixada.
a.    Si hi ha un coeficient de fregament de 0’2 amb el terra, arribaran totes amb la mateixa velocitat al final de la baixada? Amb quina/quines?
b.     Si just al final d’aquesta baixada trobem un petit bassal de 1,5 metres de longitud (en l’eix de les x) amb un coeficient de fregament de 0’7 amb quanta energia sortiran del bassal? Dada: les masses són: 200g, 500g i 1 kg.




Carme Perseguer
Mar Torras

1 comentari:

  1. SOLUCIONS:
    a. si, totes arribaran amb la mateixa velocitat: 10,17 m/s
    b. 4'348J, 0'044J i 0J

    ResponElimina