dimarts, 5 de novembre del 2013

Houston, en Sandro se'n va d'excursió!

En Sandro i els seus amics decideixen anar-se’n al Solsonès i fer l’excursió del Santuari de Lord, que consisteix en caminar des del poble de Sant Llorenç de Morunys fins als peus d'un penya-segat on està construït el Santuari. Després de moltes hores de caminar, arriben al seu destí, on decideixen aturar-se abans de refer el camí i tornar al poble. 

Just quan marxaven, s’adonen que no tenen més aigua. Consultant al mapa la font més propera, veuen que està al costat del Santuari, just a dalt del penya-segat que tenen davant. En Sandro, com que és molt bon home, decideix sacrificar-se i emportar-se ell les ampolles buides fins a la font. Recorre 1km planer en direcció Nord. Aleshores comença a pujar per una costa d’un pendent del 25% d’uns 400m. Un cop acaba la pujada, camina 600m fins arribar a la font. 

Un cop omplertes les cantimplores (2l cadascuna), decideix fer un crit als seus amics, que l'esperen al peu del penya-segat, uns metres (heu de calcular l'altura de la muntanya) per sota d'ell. Els tira les cantimplores una a una (les tira cap amunt, amb una velocitat de 3 m/s), que es mouen únicament amunt i avall, en una dimensió.

A) Quan de temps trigarà a caure la cantimplora? 
B) Si en comptes de tirar la cantimplora el Sandro desfés el camí i portés ell mateix les cantimplores, quan trigaria? 



Nota: els primers 600m els recorre amb una a=0,02 m/s2, els següents 400 manté una velocitat constant i l'últim tram el recorre amb una acceleració constant de -0,07m/s2 fins que s’atura on són els seus amics.

Fet per: Marc Costa, Neus Reverté, Nadine Masip, Ona Molas i Maria Costa.

1 comentari:

  1. Solucions:
    A) 5,15s
    B) 396,57s

    Resolució:
    https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/1oUd2fkLF0eaZxWt6nAXh4pjRFhel9EiZc2SXGiOGWqU/edit

    ResponElimina