divendres, 21 de novembre del 2014

Houston, anem al zoo!



Un nen anomenat Sandrito va al zoo a veure els ossos polars. Com els vol veure de més aprop, es puja al fil de ferro que separa el camí de la zona dels ossos. El fil, que està una mica trencat, no resisteix el seu pes i es trenca, fent caure al Sandrito. Afortunadament, aconsegueix agafar-se i queda penjant del fil .
1. Si el Sandrito té una massa de 80kg i sabem que el fil té una tensió de 3000 N, caurà el nen? Per què?


Un ós veu al Sandrito i decideix que serà un bon dinar, salta i es queda penjat del nen .
2. Quina massa ha de tenir l’ós si sabem que s’acabarà trencant el fil?
3. El Sandrito i l’ós cauen un al costat de l’altre des de 3 m d’alçada ,si sabem que el temps d’impacte dura 0,02s , quina força fa el terra contra el nen ? I contra l’ós?


El Sandrito s’aixeca i veu una sortida a 20 m d’ells ,decideix que vol salvar la seva la seva vida ,pel que fa un esforç i corre. Al cap de 10 m i 40s, assoleix una velocitat i la manté constant. En aquest mateix moment , l’ós s’aixeca i persegueix al Sandrito, assolint gairebé de manera instantànea una velocitat constant de 7m/s.
4. Conseguirà el Sandrito salvar-se, o acabarà sent el dinar de l’ós ?

5. Fes una gràfica x-t dels seus moviments.

Carla Castañer
Neus Lamiel
Teresa Imperial
Nadine Masip
1r batx A

9 comentaris:

  1. SOLUCIONS:

    1. El Sandrito no caura ja que la tensió que suporta el cable es de 3000N i el Sandrito té un pes de 784 N.
    2. Lós haurà de tenir com a mínim una massa de 226’12kg, ja que per trencar el fil haurà de fer una força mínima de 2216N.
    3. La força que fa el terra contra el nen és de 30672N. La que fa contra l’ós és de 86603’96N.
    4. En Sandrito triga 63’68 segons a arribar a la porta, i l’ós 85’7, el que vol dir que en Sandrito arriba uns 22s abans de l’ós i salva la seva vida.

    ResponElimina
  2. Procediment: https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/1VbKauVPx-D9je2dOJ2zqAbldpIQC76ClibwixyXGtaY/edit

    ResponElimina
  3. Al fer aquest problema de houston he asolits tots els mateixos resultats, tot el problema és molta clar d'entrentre, nomes me aturat on possa "Al cap de 10 m i 40s, assoleix una velocitat i la manté constant. En aquest mateix moment , l’ós s’aixeca i persegueix al Sandrito, assolint gairebé de manera instantànea una velocitat constant de 7m/s."Això jo crec que es podria haber expressat millor pero acaba per entendres.Personalment crec que es podria millorar fent un nou apartat al inici del problema fent buscar com cau el sandrito al recinte del ós per haber-se volgut apropar tant. Però per l'altre banda aquest problema el trobo original creatiu i mha agradat molt resoldre'l.


    Xavi de Cambra

    ResponElimina
  4. Al resoldre aquest problema he obtingut els mateixos resultats que vosaltres. Però crec que seria més clar si en comptes de posar 10 m i 40s aclarissiu que es tracta de minuts i no de metres, es podria canviar la m per min o escriure minuts directament. I potser es podria ampliar una mica el problema ficant alguns factors de conversió a la primera pregunta. Apart de això crec que es un problema entretingut de fer i el trobo interessant.

    Judit Arroyo
    1r A

    ResponElimina
  5. He obtingut els mateixos resultats. El problema és molt clar i està ben redactat. És complet ja que s'han d'utilitzar molts dels coneixements adquirits al 1r trimestre. Jo el milloraria no donant les dades tant directament o no donar tantes i incluir un problema de sistema d'equacions (posició i temps) de cinemàtica.
    El context del problema es molt bó.

    ResponElimina
  6. Primer de tot dir que els resultats han coincidit completament. Segon, m'ha semblat un problema molt ben elaborat tot i semblar un xic curt. Dic això atès que apareixen ben bé tots els continguts treballats durant el primer trimestre(exceptuant treball i energia). M'agrada ja que treballa els conceptes bàsics des d'una manera més simple infantil i simple, cosa que pot ajudar a algunes persones que tenen dificultats en l'assignatura a assolir els conceptes d'una manera més fàcil, però igual de correcte. Per últim, crec que potser es podria millorar afegint un algun subapartat preguntant pel concepte de treball i/o energia.


    Carles Parra 1r Btx A

    ResponElimina
  7. Els meus resultats han estat els mateixos. Crec que aquest problema és interesant, creatiu i està ben redactat. Com a millora jo hauria afegit alguna operació més en alguns apartats perquè no es resolgiun només aplicant una fórmula.

    Andrea Carmona 1r Btx C

    ResponElimina
  8. Els resultats del problema són correctes, a mi m'han donat igual. El problema està ben plantejat i és força entretingut i això fa que no et cansis fent-lo. Està bé la idea de anomenar al protagonista del problema Sandrito, ja que sempre va bé rascar algun puntet més amb un toc d'originalitat. Els continguts del primer trimestre estan clarament representats, però és un problema bastant curt i no conté cap pregunta de raonar que és un apartat que s'ha treballat bastant aquest trimestre a classe.

    David Alvarez Munteis 1Batx A

    ResponElimina