divendres, 21 de novembre del 2014

Houston, ens hem quedat sense teranyina!




Houston, tenim un problema! 
L’explosió d’una caldera a un edifici del centre de Nova York ha provocat un incendi que s’ha propagat ràpidament per tot el bloc de pisos. El cos general de Bombers de la ciutat ha pogut evacuar amb un alt percentatge d’èxit tots els apartament exceptuant un d’ells, habitat per un home que no ha respost als crits. Quan ha donat senyals de ser dins, ja era massa tard pels bombers ja que no podien accedir a la vivenda, només hi havia una solució: Spiderman. Ha aparegut ràpidament i ha salvat l’home que havia quedat atrapat. Però no ha estat tan fàcil rescatar-lo: quan Spiderman ha disparat la seva xarxa aràcnida per poder sortir de la zona de perill i han començat a ascendir, la teranyina no ha suportat el pes d’ambdós i s’ha trencat deixant caure al superheroi i l’home a qui havia intentat rescatar. Però no estava tot perdut: Flash corria, casualment, en direcció a on estava succeint l’accident. Afortunadament ha arribat, però encara tots els nostres científics investiguen els fenòmens físics que han intervingut. Podries ajudar-nos?



Recomanacions: 
  • Utilitzar g=10 m/s2 i 1kg=10N
  • Agafar sistema de referència amb sentit cap a baix com a positiu
  1. Tenint en compte que el pes d’Spiderman és de 810 N i que la teranyina pot assolir una tensió límit de 2379N mantenint una acceleració constant de 3 m/s2: Quina és la massa de l’home que ha salvat? 
  2. Sabent que, anant cap a dalt, portaven una velocitat de 6m/s i triguen 4,4s en arribar als braços de Flash, que es troben a 1,19m de terra: Des de quina alçada han caigut Spiderman i l’home? 
  3. Quan Flash s’adona de l’escena i comença a aturar-se, portava una velocitat constant de 111 m/s. Si s’atura per agafar-los 0,15s abans que arribin als seus braços, amb quina acceleració ha frenat? 
  4. A quina velocitat es desplacen Spiderman i l’home just abans de ser aturats pels braços de Flash? 
  5. Tenint en compte això, quina és la força que ha de fer Flash per aturar-los en una dècima de segon? 





Fernando Aguilera
Iago López
Alba Massons
Ana Pascual
1r batxillerat A 



3 comentaris:

  1. Resultats:
    1. m= 102 kg
    2. h= 71,59 m
    3. a= -26,11 m/s2
    4. v= 38 m/s
    5. F= -69.540 N

    Mètodes: https://drive.google.com/file/d/0B2CkHZ1LBJ91dm5pQUMwUDBreWc/view?usp=sharing

    ResponElimina
  2. Aquest problema trobo que està molt bé per diverses raons: primerament tracta un tema interessant per a un problema de física, opino que està ben redactat ja que hi ha una part introductòria on s'explica el context del problema i una altra on es proposen les preguntes d'una manera clara; crec també que és molt complet ja que es treballen diversos temes fets a classe, com la cinemàtica i la dinàmica, és cert que es podria haver inclòs alguna pregunta de treball i energia però tampoc era imprescindible; finalment, el GIF adjuntat al problema trobo que és un recurs original per a poder fer-se l'esquema del problema i poder entendre la situació i el que està passant.

    En quant a resultats, m'han donat els mateixos suggerits pels autors. No eren preguntes especialment difícils però si que havies de tenir en compte alguns aspectes importants en algunes preguntes, com a la primera, que has de saber molt bé si coneixes el pes o la massa de cada individu i el que t'està preguntant el problema. Tret d'això opino que és un problema prou assequible però que en cas de dubte, es pot acudir a les solucions amb procediments que han penjat, les quals estan escrites de manera clara i ordenada i són molt entenedores ja que estan escrites pas per pas per tal de no perdre't amb el raonament i poder seguir i entendre bé el problema.

    Gemma Nomdedéu

    ResponElimina
  3. Per una banda crec que l’ambientació d’aquest problema esta molt ben treballada, també crec el GIF que hem posat del problema és molt útil a la hora de plantejar el problema ja que aclareix tots els dubtes que hi puguin haver.
    Per l’altre banda crec que tot i que les preguntes del problema estan ben plantejades no s’ha de pensar molt a la hora de fer el problema ja que es aplicar una formula i resoldre-la , per aquest motiu crec que el problema esta be per repassar quan comences, però per preparar l’examen és un problema que no s’ha de raonar molt, esta tot molt explícit, i tal com sabem tots els exàmens del Sandro no son així de simples. Tot i el que acabo de dir crec que es un bon problema i el resultat m’ha donat igual que el proporcionat pels autors d’aquest.
    Pau Solé

    ResponElimina