dissabte, 22 de novembre del 2014

Houston, potser arribaré tard.


Apol·lo, deu del sol, de la bellesa,la poesia i la raó, que té una massa de70kg, té temps d’arribar a assistir el sopar dels deus al mont Olimp en 2 hores. Abans d’arribar a l’Olimp,però, ha de treure el sol que en aquest moment es troba junt a ell i els seus cavalls a la part Est de la Terra; i l’ha de portar fins a l’Oest que dista 1200 km. La velocitat que porten els seus cavalls és constant i de 1000 km/h. Per deixar el Sol necessita 36 segons i un cop l’hagi deixat al seu lloc, es dirigirà al mont Olimp que es troba entre Est i Oest, exactament a  700 km de l’Est sense variar la seva velocitat. Quan arriba al mont Olimp, els cavalls frenen de cop i ell cau. Apolo arriba al peu de la montanya 24,40 segons després.
Quan després de la patacada s’aixeca i que fa tard i encara ha de pujar fins a dalt per tant decideix comença a correr. Accelera a 0,12 m/s2 durant la primera vuitena part del recorregut. Com que es cansa, de sobte decideix seguir pujant a la velocitat que havia assolit en el primer tram durant les següents 5 vuitenes parts del recorregut. Després de recuperar una mica de forçes, torna a accelerar a 0,12 m/s2.


  1. Quan triga des que inicia el seu recorregut fins que arriba al mont Olimp (abans de la caiguda)?
  2. Quina és l’alçada del mont Olimp?
  3. Quin és el mòdul de l’impúls que rep del terra Apol·lo?
  4. Creus que s’ha fet mal al caure?
  5. Quin és el temps total que triga a pujar?
  6. Arriba a temps al sopar?
IMG-20141121-WA0001.jpg

    Fet per: Zahara Juanola, Anna Sans, Lluís Plaza i Pol Villareal


3 comentaris:

  1. a) 6156s
    b) 2917,26m
    c) /16738,4kg·m/s
    d) No es farà mal al caure perquè és un Déu, si fos humà s’hagués mort.
    e)330,05 s
    f) 2h > 1,8hores - Apol·lo arriba a temps al sopar

    Procediment : https://docs.google.com/document/d/1QtBji1R-DZSAeKaSEgVgP3FlCw_liBli73GGwzOiHwI/edit

    ResponElimina
  2. En la resolució d’aquest problema no hi he trobat cap discrepància a nivell de resultats numèrics, sense tenir en compte els possibles marges de diferències degudes als decimals.Tot i això, de l’enunciat milloraria el deixar ben clar que a l’apartat b donem per suposat que quan Apol·lo cau en caiguda lliure ho fa a partir d’una Vo igual a 0m/s, ja que sinó també es podria entendre que arrossega una certa velocitat respecte la que portava abans de que els cavalls parin en sec (per la conservació del MRU de les lleis de Newton).
    Em sembla un problema bastant complert, la única cosa per ampliar-lo podria ser afegir-hi un apartat de xocs o un altre tema no tractat però tampoc em sembla essencial donat que ja està prou elaborat.
    M’ha semblat un problema original i interessant de resoldre, a més a més de que el dibuix que es proporciona és molt encertat per tal d’ajudar a comprendre millor l’enunciat.

    Marina Garcia
    1Batx C

    ResponElimina
  3. Al resoldre aquest problema i veure que els resultats coincideixen, hi ha un conjunt d'aspectes que voldria comentar. En primer lloc, m'agradaria dir que és un problema molt original i que tracta molts dels temes que em treballat a les classes de física, tot i així s'hauria d'afegir algun apartat de xocs per acabar de completar el problema. En segon lloc, he apreciat dos coses que s'haurien de millorar. En l'apartat A, la resposta que donen els meus companys no està expressada de la manera més natural. Des del meu punt de vista es més correcte dir 1 hora 42 minuts i 36 segons. En l'apartat E, pot haver-hi una confusió, ja que els resultats tan sols coincideixen si considerem que Apol•lo puja escalant i amb un sentit on l'angle és de 90º, si no ens haurien de donar la pendent, per tant l'anunciat hauria de remarcar una de les dos informacions. En tercer lloc, referent al redactat, crec que en l'anunciat s'hauria de dir que Apol•lo cau del cel i directament arriba al peu de la muntanya. No obstant l'esquema adjuntat és molt útil i facilita l'enteniment del problema.
    En general és un problema molt correcte i perfectament assequible.

    Maria Cortés
    1r BATX A

    ResponElimina