dissabte, 22 de novembre del 2014

Houston, tenim l'anell!


Frodo està a punt de tirar l'anell del poder al Mont del Destí, però es fa enrere i se'l posa al dit per tal que en Sam no vegi com s'escapa. En aquest moment Gollum apareix del no res saltant sobre Frodo i li arrenca el dit amb l'anell caient al Mont del Destí, en una caiguda de 1500m d'altura. Frodo pot comptar que en Gollum arriba a tocar la lava en 18s, com també sap a la terra mitjana no hi ha resistència de l'aire, però dubta del valor de la gravetat i el vol calcular:


RESPOSTES

1r BATX C
Andrea Carmona
Marina Garcia
Helena Gené
Roger Rigol


12 comentaris:

  1. He obtingut els mateixos resultats i la resolució és molt entenedora.
    Pel que fa l’apartat a) del problema jo no preguntaria directament quin és el valor de la gravetat, ja que no suposa cap dificultat, sinó que qüestionaria diferents dades del trajecte del Gollum cap a la lava que necessités la gravetat per trobar-les, com per exemple: en quin instant Gollum és a la meitat del trajecte.
    Per altra banda hi ha algunes dades que són força irreals, fins i tot per la Terra mitjana, com que el Gollum no pot caure amb velocitat inicial 0 si el moviment comença amb el salt per agafar l’anell al Frodo, tot i que la diferència temporal de la caiguda seria quasi nula ja que parlem de 1500 metres de precipici i el pobre Frodo és un hobbit, no passen del 1,22 m. L’altre aspecte a destacar és que és bastant improbable que un hobbit com el Sam després de fer un travessa que dura tres pel·lícules i lluitar amb el Gollum per l’anell pugui pujar al seu amic Frodo amb una acceleració de 2m/s^2.
    Però pel que fa la presentació del problema els dibuixos són força clars tot i que, des del meu punt de vista, el problema tampoc els necessita ja que l’enunciat i les preguntes són fàcil d’interpretar. Tot i així el trobo molt interessant perquè està ambientat en el Senyor dels Anells, una de les meves pel·lícules preferides.

    Toni Galí Gimeno
    1r batx. A

    ResponElimina
  2. Els resultats que he obtingut coincideixen amb els vostres i la resolució s'entèn molt bé.
    A més a més trobo molt original que especifiqueu cada detall relacionat amb la peli, com per exemple esmentant la balança de Rivendel.
    L'enunciat és clar, concís i molt visual, pots imaginar-te fàcilment l'escena i comprendre l'argument del problema, encara que trobo una mica sàdic que en Frodo li arrenqui "el dit amb l'anell", tal i com es diu al mateix enunciat.
    Les imatges són molt apropiades, tot i que la primera la substituiria per una imatge de la pel·lícula, un GIF o un vídeo. De totes formes crec remarcable el fet de que hagin dibuixat ells mateixos les imatges per il·lustrar el problema.

    Oriol Uviedo
    1r Batx A

    ResponElimina
  3. Els resultats que he obtingut coincideixen amb les respostes donades, encara que en l'apartat b, no he calculat la massa màxima que la corda podria suportar sinó que he calculat la tensió a partir de la massa donada i en comparar-la amb la tensió màxima he deduït que la corda suportaria el pes.
    En l'enunciat del problema no he trobat errors conceptuals i amb els esquemes el problema queda encara més clar. Una forma per millorar i ampliar el problema seria que els enunciats no fossin tan directes i que es poguessin resoldre amb només una equació. Per últim voldria destacar que incloure el resultat d' un apartat per poder solucionar el segon m'ha agradat, ja que així sembla que els teus càlculs tenen alguna utilitat.

    Oscar Nates Mata

    1r Batx C

    ResponElimina
  4. Els resultats que he obtingut després d'haver fet el problema coincideixen amb les respostes donades.
    Respecte a la resolució del problema, trobo que l'enunciat està ben redactat i és entenedor, però trobo que es podria haver ampliat el enunciat per així doncs poder realitzar alguna altre pregunta més i que toqués tambe el tema de la quantitat del moviment i fins i tot dels xocs.
    Les imatges han estat ben escollides, és a dir, ajuden a entendre millor el problema.
    Finalment dir que m'ha agradat molt el segon apartat, ja que trobo interessant que fagi calcular la gravetat en comptes de fer calcular la altura del mont per exemple, que sempre es pregunta

    Pau Lluch
    1r Batxillerat A

    ResponElimina
  5. Després de resoldre el problema, els resultats obtinguts han estat els mateixos que els donats per els creadors del problema.
    He de dir que que m'ha semblat molt curiós i alhora molt encertat utilitzar la història de la saga "El senyor dels anells" per a fer un problema d'aquest estil. En quant al que fa la part física del problema, és a dir a la proposta d'una millora del problema, jo diria que li cal afegir un apartat nou amb el que poder acabar de completar tota la teoria i conceptes físics donats aquest primer trimestre.
    També hauria sigut increíble si haguessim pogut veure un vídeo doblat del Gollum recreant la situació del problema!

    Lluís Ribó 1r Batxillerat A

    ResponElimina
  6. He obtingut els mateixos resulats, no vull que soni com a crítica però podem afirmar que no eren enunciats complexos.
    En quant als conceptes dels enunciats, el segon és possible que es poguès canviar, potser com ha comentat algú, el Gollum es podria agafar al Frodo mentres puja, i tindriem dues masses majors, dins del context d’ESDLA la tensio es podria augmentar i no resultaria extranya. Una altre possibilitat seria que el Gollum estires del Frodo de tal manera que l’enunciat forcés a calcular la força que efectua el Golum o alguna cosa semblant. Aquest problema té l'atractiu de l'escena final d'ESDLA, la forma de la que heu creat una variació en aquesta escena final és molt interesat, i no trenca amb l'ambientació del que és el desenllaç del Retorn del Rei

    Martín Cebrián 1r Batxillerat C

    ResponElimina
  7. Els resultats que he obtingut coincideixen amb els vostres. El problema és molt original ja que utilitza una pel•lícula actual. Penso que es podria millorar l’apartat b) amb un dibuix o esquema més visual, on sortís el Frodo agafant la corda que està subjectada pel Sam perquè sinó pot costar una mica de visualitzar i també afegint alguna part de la pel•lícula . En resum, penso que han tingut molt bona idea i que l’enunciat està molt ben platejat i que no dóna lloc a confusions. El que més destacaria és que els esquemes i dibuixos estan fets a mà.
    Carla Castañer
    1r batx A

    ResponElimina
  8. Hola, havent resolt el problema he comprovat que els meus resultats són correctes. He escollit aquest problema ja que sempre he tingut molta estima pel mític univers Tolkien. Crec que és un problema original encara que simple ja que no fa falta rumiar massa, només fa falta aplicar formules. Personalment, crec que hagués estat d'ajuda una representació gràfica de l'apartat b) , encara així s'entén de forma correcta. Per cert, molt divertides les parts on es relacionen els objectes del problema amb tot el lore de La Terra MItja.

    Èric Maldonado 1r Batxillertat C

    ResponElimina
  9. Després de resoldre el problema he comprovat que els resultats obtinguts han estat els mateixos que els creadors del problema.
    Des del meu punt de vista crec que és un problema original, que per aquells que els agrada el senyor dels anells es pot fer més amè a l'hora de resoldre-ho, a diferència d'altres problemes de física que es poden fer una mica pesats. D'altra banda, per fer-ho més visual i entenedor acompanyaria cada apartat del problema amb una imatge, d'aquesta manera s'evitarien confusions, tot i així, cal dir que els enunciats són bastant clars així com la resolució del problema.

    Elisabet Forn i Masvidal, 1r BATX A

    ResponElimina
  10. He obtingut els mateixos resultats que vosaltres. Però per donar un petit apunt, en l'apartat b del problema, hagués posat la suma de la massa del Frodo i del Gollum, perquè quedés més visual, però és un detall amb poca importància.
    L'enunciat del problema em sembla força correcte, s'entén molt bé alhora de llegir i no tens cap dificultat en imaginar el que va passant. Però pel que fa a la presentació, ja que sé que les fotos són dibuixos que un membre del vostre grup ha fet, doncs jo n'hagués fet un de l'apartat b, ja que pot costar una mica de imaginar i crec que amb un dibuix pot quedar molt més clar.
    Es podria ampliar, fent que al principi de tot del problema, en Frodo llença l'anell a l'aire amb una velocitat x, i en Gollum es llançà a atrapar l'anell. Jo faria calcular la velocitat en que surten disparats els dos, prèviament havent donat unes velocitats molt elevades. Aquí tindríem el primer apartat que pertany al tema dels xocs i després ho enllaçaria amb la caiguda d'en Gollum a l'abisme. I com bé he dit abans, per millor la claredat de l'apartat b, fer el dibuix.
    El problema m'ha semblat molt interessant, pel fet que han fet servir com a tema principal, la última pel·lícula del Senyor dels Anells, i em sembla un problema molt ben plantejat i que es pot seguir amb força facilitat.

    Albert Liria
    1batx. C

    ResponElimina