dilluns, 30 de novembre del 2015

Houston tenim un Sherlock suïcida!!!

Si ets d’aquells alumnes especialistes en passar la meitat de les tardes amb l’ordinador mirant sèries, segur que hauràs sentit a parlar de Sherlock. I és que, en l’últim capítol de la segona temporada d’aquesta sèrie de la BBC,  el nostre estimat protagonista decideix deixar-se caure d’un edifici per acabar amb els rumors que han aparegut sobre la seva identitat. El problema és que, sabent que no mor (ho sentim pel petit spoiler), necessitaria molta menys alçada per sobreviure a la caiguda. Com a fidels seguidors de la sèrie, necessitem la teva ajuda per verificar-ho. Anirem per parts, però. A l’escena, mentre en John Watson intenta dissuadir-lo, en Sherlock es llança des d’una alçada de 25 m. En Sherlock té una massa de 79kg. Considereu g = 9.8 m/s2



Disculpeu la música del vídeo no hem trobat res millor. 

Vídeo de la caiguda sobre l'inflable: LINK

  1. Tenint en compte que a l’instant 1s la velocitat és de 9,8 m/s, calcula la força de fregament de l’aire en aquest instant sabent que el coeficient de fregament amb el medi és de 0’127 kg·m/s
  2. Quina força rep en Sherlock si cau sobre l’asfalt? I si caigués sobre un matalàs? (Imaginem que en el primer cas el temps d’impacte és de = 0,025 s i en el segon és de 2 s, i en ambdós casos ha arribat a la velocitat límit).
  3. L’impuls que fa la superfície sobre en Sherlock és igual en els dos casos? Justifica la teva resposta.
  4. Finalment… sabries calcular l’alçada màxima que podria tenir l’edifici perquè no morís esclafat? (sempre tenint en compte la resistència de l’aire). Explica com ho aconseguiries.

Problema elaborat per Glòria Cluet, Carlota Alvà, Daniel Rey i Pol Sarrias

4 comentaris:

  1. Les respostes aquí: https://docs.google.com/document/d/1dW79j6ctBfIlHa-rCSfWMhUhgMwOUrkdPF64jBUlSc0/edit?usp=sharing

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Tot i no ser d’aquells alumnes que ens passem la tarda a l’ordinador mirant sèries, hem trobat el vostre problema complet i original.
    El tema està ben escollit i la idea és bona, però creiem que en alguns punts no s’ha exprimit tot el potencial i us heu quedat per sota de les possibilitats:
    - Trobem que els apartats A i B són massa fàcils.
    - En l’apartat D no només falta treballar coneixements que no hem fet encara, sinó que no hi ha suficients dades com per començar el problema. Per exemple, quina és la força a partir de la qual mor esclafat? A més a més, la correcció és incorrecta: l’equació que heu posat no és un mètode suficientment correcte per calcular la posició en un moviment d’acceleració variant, sinó que hauríeu d’haver explicat, per exemple, el mètode Euler aplicat a aquest cas, que és molt més eficient (https://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A8tode_d%27Euler) o (http://www.um.es/fem/EjsWiki/Manual/060101EcuacionesDelMovimiento)
    L’ús de multimèdia és l’adequat i fins i tot podria ser útil, es nota que el problema està ben buscat i treballat i hi apareixen, en general, els temes que més hem practicat a classe.

    ResponElimina