dimarts, 1 de desembre del 2015

Houston, ajuda el Bernat.

L'any 2005 va ser va ser declarat l'Any Mundial de la Física commemorant els cent anys de l'Annus Mirabilis. Com a celebració dels deu anys, el departament de física de Casp organitza un sopar a l’escola per a tots els alumnes que cursen aquesta assignatura de 1r de batxillerat. Es troben tots al pati quan un alumne que està fent malabars amb mandarines rellisca i una d’elles cau al cap del Bernat mentrs aquest passava just per sota la fruita. A partir d’aquest moment, comença una gran guerra de menjar entre tots.

A) Calcula a quina velocitat arriba la mandarina al cap del Bernat si surt de la mà de l’alumne a 1,40m del terra a una velocitat de 4,75 m/s i sabent que el Bernat fa 1,90m d’alçada.

B) Dibuixa la gràfica posició-temps dels moviments de la mandarina.

C) Seguint la guerra de menjar, la Júlia li tira una síndria al Bernat i el Josep una mandarina, en sentit contrari. Tots dos aliments acaben esclafats al cos del Bernat. Podem saber quin dels dos objectes li farà més mal, sabent que la taronja que impacta sobre el Bernat té una massa de 0,3 kg i arriba a una velocitat de -10,5m/s, i que la síndria és de 5,1kg i la seva velocitat és de 0,6m/s ?
Tingueu en compte que tots dos cossos arribaran alhora i que la seva duresa és la mateixa.


D) El Matamala puja al tercer pis i decideix llençar una mandonguilla al Bernat perquè està indignat per haver destrossat el sopar. La mandonguilla pesa 5N i podrà arribar a una velocitat límit de 10 m/s. Quin és el coeficient de fregament de l’aire?


Fet per: Júlia Meca, Josep Tuñí, Bernat Torrejón, Oriol Escursell i Laura Gargallo

4 comentaris:

  1. Solucions:
    A) v=-3,57m/s
    C) La taronja li farà més mal

    ResponElimina
  2. Comentari del problema:

    El problema és una mica senzill i fàcil de resoldre. Els càlculs són aplicacions directes de les fórmules practicades a classe i dibuixar la paràbola no suposa un gran esforç tampoc. El problema és correcte, original i no és ni llarg ni cansat de fer, cosa que sempre s'agraeix.
    Crec que amb la de coses que li passen al Bernat podríeu haver buscat alguna cosa per fer un apartat més difícil barrejant els dos temes. Tot i així, en general el problema està prou bé i compleix els requisits.

    ResponElimina