dimarts, 28 de febrer del 2017

Houston, el nen se’ns en va


Avui la família Hooke (pare, mare i fill d’un any) ha decidit passar el cap de setmana a la muntanya. Han agafat el cotxe i han enfilat camí cap al Pirineu. El problema ha arribat quan l’automòbil s’ha quedat gairebé sense gasolina. Per sort, han vist un petit turó amb una benzinera a dalt de tot. Així que han fet els 35 metres que els quedava des del peu del turó fins al petit cim. El pare ha anat a ficar la benzina i la mare s’ha quedat vigilant el fill, que està en un cotxet (tots tres han baixat del cotxe). La mare en un instant treu el telèfon mòbil per mirar l’hora i, quan s’ha girat per assegurar-se del benestar del fill (5 segons després) ha vist que el cotxet està anant turó a vall.  Calcula:

a) Si la mare corre amb una velocitat de 6 m/s darrere del cotxet, que té les rodes bloquejades, arribarà a salvar el fill? Fes els càlculs i justifica la resposta obtinguda. Dades:
Cotxet → 15 kg
Nen → 6 kg
Coeficient de fregament amb el terra → 0,5

Resultat d'imatges de plano inclinado




b) Suposa que la mare no se n’adona de que el cotxet està anant turó a vall i, per tant, no corre darrere del seu fill; i que hi ha un petit túnel dins d’aquest turó que connecta amb una carretera. El cotxet després de fer tota la baixada arriba a aquesta carretera i en  aquest moment un Audi Cabrio 3.0 de 1955 kg (amb conductor inclòs) passa per allà a 90 km/h i s’enduu el cotxet. Justifica matemàticament quin tipus de xoc hi ha hagut. (Considera les forces de fregament nul·les.)




Fet per: Muna Abdul, Maria Mei Bellsolà, Mariona Puigdomènech i Maria Ysern


2 comentaris:

  1. Respostes: https://docs.google.com/document/d/1BFLWy_P2Ky0fnzccQYL__v7h_SzKj3VENKJSIDTEAu8/edit?usp=sharing

    ResponElimina
  2. Primer apartat: La mare no arriba a salvar el nen.
    Segon apartat: És un xoc inelàstic (ΔEm = -436,179)

    ResponElimina