dimarts, 28 de febrer del 2017

HOUSTON, EN MARK WATNEY ENS NECESSITA




Per a realitzar el nostre problema ens hem basat en una escena de la pel·lícula anomenada “The Martian”. Ens ha servit com a font d’inspiració per a mostrar el context/temàtica del nostre cas. El problema doncs, no segueix al 100% el que succeeix en el fragment de pel·lícula.





1)  Com hem vist en l’escena extreta de la pel·lícula de “The Martian”, tenim un coet que surt de la superfície de Mart amb una acceleració de 385m/s^2. El tripulant de la nau, anomenat Mark Watney, necessita saber uns paràmetres del seu llançament perquè els seus companys que es troben a la nau anomenada Lewis el puguin acollir.
Seguidament et formularem les preguntes que li han encomanat els de la seva tripulació (des de l’espai) perquè es pugui dur a terme el llançament i el nostre astronauta pugui arribar sa i estalvi a la nau Lewis. Només cal trobar unes dades ja que la resta de la tripulació s’encarregarà de la resta de càlculs.  

TIRA CÒMICA REPRESENTATIVA DEL MOVIMENT



DIBUIX ESQUEMÀTIC (En Mark ha pogut dibuix un esbòs però no ha pogut acabar de fer els càlculs necessàris per a resoldre el problema)



  1. Quan arribi a 10.000 metres d’altura, quina velocitat tindrà? Tingues en compte que l’energia mecànica del coet és de 5,77·10^10 i considerem nul el fregament amb l’aire (la gravetat a Mart és de 3,711m/s^2).
  2. Calcula la massa del coet arrodonint a la centena de miler més propera.



2) Quan trigarà a arribar als 200km d’alçada si quan surt dels 10km (punt tractat anteriorment) perd la meitat de la seva massa (com hem pogut veure en el vídeo). Tenint en compte que no hi ha forces de fregament.
Pista: La seva tripulació li ha mencionat que li serà útil la 2a llei de Newton.



Membres del grup: Aleix Sant, Marta Barros, Arnau Moré i Jordi Purgimon


2 comentaris:

  1. Respostes:
    1a) v=2774,88 m/s
    1b) m=149.880 Kg --> 1.500.000 Kg

    2) increment de temps=19,02s

    ResponElimina
  2. Enllaç solucionari:
    https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/1dD_wWNwuoBQ7S6348b4zhzUH-Oj03YcQrotSHWAVEYc/edit?usp=sharing

    ResponElimina