dijous, 11 de maig del 2017

Houston, la física en el "Reino Champiñón"




Malauradament, en Bowser ha tornat un altre cop a segrestar a la dolça princesa Peach. Com que ara ja entenem més de física, a més a més de veure com en Mario es passa el nivell i lluita contra el Bowser, l'ajudarem també amb els nostres coneixements físics perquè així no perdi cap de les seves "vides" i pugui arribar al final amb més facilitat.



El nostre heroi de 50kg i la gravetat en el “Reino Champiñon” es de 10m/s^2. A m té una massaés a més, en aquest món no hi ha cap mena de forces de fregament ni resistència de l’aire.

1. En Mario es troba davant d'un precipici amb enemics de lava de 1,5m de longitud. Salta parabòlicament amb un angle de 30° i una velocitat de 5 m/s. Podrà superar l'obstacle? O acabarà cremat?

                                          

2.  Un cop ha passat el precipici, cau sobre un bolet gegant que està comprimit. Gràcies a l’energia elàstica emmagatzemada del bolet (ja que que està comprimit), quan en Mario hi entra en contacte, surt disparat cap a amunt ja que s’allibera tota l’energia. (Surt disparat en sentit ortogonal al terra) A una alçada de 3 m, hi ha un núvol amb forma de calavera. Calcula si en Mario pot arribar-hi sabent que la molla comprimida fa 0,5 m i la seva longitud normal és de 2 m. La constant elàstica de la k és de 1333,33N/m.

IMPORTANT: Els núvols en forma de calavera són un tipus especial de núvols en els quals pots traspassar-los per baix però un cop et trobes a sobre et retenen. És a dir, si caus des de dalt, no traspassaràs el núvol.



3. Quan ha arribat sobre el núvol, de cop apareix un corrent d'aire de 2 m/s que el fa desplaçar cap a la dreta conjuntament amb el núvol. Fins a una distància de 50 m, hi ha un seguit d’enemics que esperen ansiosos que en Mario caigui per poder-se’l menjar (es troben al terra) Si després de 25 segons el núvol s'evapora i en Mario cau, digues si serà capaç de sobrevolar tots els enemics i arribar a la següent fase.


4. Un cop sobrevolat tots els enemics, es disposa a agafar un cotxe de Mario Kart (encara que no tingui el carnet de conduir del Reino Champiñon). L’agafa just davant d’una rampa que cau en forma de corba. En cap moment engega el cotxe, tan sols es deixa caure per la rampa des del punt més alt. Si el cotxe té una massa de 70 kg i en Mario té una massa de 50 kg, troba la velocitat amb la qual sortirà disparat de la rampa. L'inici de la rampa es troba a 3 m d’alçada i el final a 2 m.
Gràcies a la velocitat que heu calculat i l'ajuda d'una súper estrella que es troba pel camí, aconsegueix matar (o no, ja que sempre torna) el seu enemic Bowser i rescatar a la seva estimada princesa Peach.



Seguidament trobareu un vídeo que ha gravat en Toad quan el Mario estava realitzant el nivell amb els vostres càlculs.

(El nivell l'hem construït nosaltres amb el videojoc anomenat Mario Maker de la Wii U. Hem intentat que s'assembli el màxim possible al que havíem inventat per fer el problema)
Link per si no es veu el vídeo: 
https://drive.google.com/a/fje.edu/file/d/0B0eaoUFIV66XZUtmM0pzdFR3TEk/view?usp=sharing

A sota trobareu el còmic senser de les peripècies que ha fet en Mario per poder salvar la princesa Peach. 



                                                   

Adrià Pagès, Jaume Monclús, Jordi Galceran i Aleix Sant
1r Batx E

2 comentaris:

  1. Solucions:
    a) 2,17m - Podrà superar els obstacles.
    b) 3m - Sí, arribarà al núvol.
    c) 50m - Sobrevolarà tots els enemics.
    d) 4,47m/s

    ResponElimina
  2. Resolució: https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/12Pv5L-ccRBx225J59ZlOF125WOPfAvGtydliuiT8d5A/edit?usp=sharing

    ResponElimina