El perquè de tot plegat

Algú deia que la física és, abans que res, fer-se preguntes. I és cert, és una manera d'interrogar el nostre entorn per provar de comprendre'l i d'anticipar-lo.

Per aquest motiu, la física s'entèn quan s'aplica per resoldre problemes, sobretot si són problemes propers a la nostra vida quotidiana,.

No hi ha receptes universals per aprendre a resoldre problemes, però hi ha una pràctica que segur que hi ajuda: fer-ne molts i fer-ne de molts colors. I cal tenir present que fer problemes no vol dir provar de resoldre'ls un cop, sinó barallar-s'hi, revisar el que s'ha fet, parlar-ne amb altres persones, buscar altres problemes similars, fins que se'n tregui l'entrellat.

En un problema, sovint la informació que necessitem és allà a l'abast, però no sabem com interrogar les dades i les equacions per conèixer allò que ens interessa o que ens demanen. Ens cal saber quines preguntes hem de fer.

De fet, això no només passa amb els problemes de física. La psicòloga social i experta en socialmedia, Dolors Reig, afirma que en una època de sobreabundància informativa com la nostra, la majoria de respostes ja estan disponibles i que, per tant, el més important és precisament aprendre a formular bones preguntes.

Houston tenim uns problemes, pretèn respondre a les dues necessitats anteriors: estimular la creativitat i oferir bons materials per practicar la resolució de problemes.

Els nois i noies de 1r de batxillerat hauran d'inventar nous problemes de Física, que es puguin resoldre amb el que anem treballant a classe. Per fer-ho i sobretot, per fer-ho bé, hauran d'esforçar-se a entendre els conceptes que haguem treballat, però alhora podran relacionar-los amb el seu entorn, amb altres assignatures o amb les seves aficions.

D'aquesta manera, anirem construint col·lectivament un dossier de problemes, que servirà perquè tota la classe pugui practicar. I, per suposat, perquè ho puguin fer també alumnes d'altres centres.

Canten els Love of Lesbian "Houston tenemos un poema". I tenen raó, un bon problema pot suscitar el mateix plaer estètic que una obra lírica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada