divendres, 21 de novembre del 2014

Houston, anem a l'espai.

Rosetta és una sonda espacial tripulada de l’Agència Espacial Europea enviada al cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko, es tracta d’un cometa peròdic que es troba en una òrbita relativament propera al Sol. Aquest consta de dues parts principals: la sonda orbital Rosetta i la sonda de superfície Philae, on es troba l’astronauta que la tripula.  Rosetta va ser llançada des de la base de llançament de Kourou el 2 de març del 2004 i va aterrar
el passat 12 de novembre del 2014 sobre el cometa.

  1. Un cop arriba al cometa, des de l’AEE s’envia un missatge, arriba a Philae i s’envia una resposta immediata. Sabent que els de l’AEE triguen 54 minuts en rebre informació de l’astronauta, a quina distància es troba el cometa de la Terra?

  1. A quina velocitat viatgen les ones a l’espai?

  1. La sonda té un tripulant, aquest decideix anar a donar un passeig per analitzar els components del químics del cometa amb l’ajuda d’una rosina, un instrument que serveix per a identificar àtoms, molècules i ions del vapor alliberats pel cometa, a través d'espectròmetres de masses. Els astronautes tenen una bombona amb un gas que els propulsa per tal que puguin avançar. El tripulant té una massa de 70kg i el seu tratge 120kg. Si el gas que el propulsa té una densitat de 1,25 g/l i surt un volum de 25m3 a una velocitat de 6m/s quin impuls rebrà l’astronauta?

  1. El cometa té una gravetat de 0,02m/s2. Quin serà el pes de l’astronauta i el seu tratge al cometa? I la seva normal?


Respostes: A. 4,86x1011 m B. 3·108 m/s C. 187,5N D. 3,8 N; -3,8N

Procediment solucions aquí



Alba Serrano, Adrià Frias, Tere Puigferrat i Gemma Nomdedéu



4 comentaris:

  1. El problema en general està molt bé. No hi he trobat diferencies en les solucions i ha estat entretingut fer-lo ja que els apartats no eren gaire complicats. M'ha agradat molt la manera de trobar la massa mitjançant la densitat del gas que expulsa el tratge del astronauta, segurament ha estat la part més difícil del problema. Potser l'únic que canviaria seria l'ordre dels dos primers apartats del problema ja que per fer l'apartat A es necessita saber la velocitat d'una ona en l'espai, que és el que és demana en l'apartat B. Per la resta, un bon problema de física.

    Alejando Molina

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb l'Alejandro Molina en que ens seria més fàcil si primer es demana l'apartat B ja que es com a dit necessària per a l'apartat A. El problema no es gaire complicat està bastant bé però ara que ja sabem més coses de la física el podríem ampliar afegin xocs, treball i energies com per exemple:

    Podria de sobte aparèixer un asteroide molt gran que vingues amb una velocitat inicial molt elevada i xoques contra el cometa, podem obtindre un xoc elàstic o inelàstic i a partir d'aquí calcular la velocitat del conjunt.

    Després del xoc, el tripulan decideix anar a treure el asteroide del cometa i calcular el treball necessari per poder fer-ho.

    I per acabar preguntar quina seria l'energia potencial necessaria per arribar a la terra de nou.

    Son preguntes molt fàcils de resoldre, simplement son algunes idees per ampliar el problema amb tot el que s'ha estudiat.

    Nadine Masip

    ResponElimina
  3. He triat aquest problema principalment perquè l'he trobat molt atractiu i durant el seu desenvolupament força didàctic i molt fluid però tot i així m'agradaria comentar alguns aspectes que crec que son rellevants tan de caràcter formal com de caràcter de temari per ampliar-ne el seu abast. Com molt bé han dit els meus companys, Alejandro i Nadine, coincideixo amb que l'apartat B seria més lògic que hagués sigut introduit previament al'apartat A ja que no té sentit col·locar-lo al radera quan és una informació nescessaria per a resoldre l'apartat A. Un altre aspecte que m'agradaria comentar també ja de caràcter temàtic es que es podria haver incluit algun apartat relacionat amb xocs i es podria haver seguit una lina mes clara en el problema, és a dir,l'apartat D que queda una mica a part de la resta del problema es podria haver incluit la força de gravetat amb la que el sol atrau el cometa ja que aquest orbita al seu voltant. Respecte els xocs, per parlar-ne es podria haver creat un apartat on el cometa coal·lisionés amb un altre asteroide i com aquesta coalisió afectaria en la velocitat i la trajectoria del cometa. Finalment per incluir treballs es podria haver incluit un apartat on l'astronauta ha d'aixecar uns objectes atrapats amb una palanca després de la coalisió. Tot i això, crec que era un bon problema, molt didàctic i atractiu ja que el tema definia i donava molt de joc amb la física estudiada.

    Pol Villarreal

    P.D:Finalment m'agradaria dir que he hagut d'escriure aquest comentari dos cops perquè amb compte de google no em deixava.

    ResponElimina
  4. He escollit aquest problema ja que, en llegir-lo m'ha cridat l'atenció i m'ha incitat a voler saber-ho.
    Tal i com la resta de companys ha dit, crec que és un problema interessant i entretingut de fer perquè s'han de relacionar força coses, però sí que és veritat que, com diuen els companys, l'ordre dels partats podria haver estat plantejat de manera que es poguéssin aprofitar respostes anteriors enlloc de respondre una de posterior. Si hagués d'afegir algun apartat a aquest problema potser faria alguna cosa relacionada amb la quantitat de moviment perquè també hauria pogut donar joc i desenvolupar una mica més el problema.

    En general, però, trobo que és un problema molt ben buscat i m'ha etsta molt entretingut de resoldre'l.

    Alba Massons

    ResponElimina