dimarts, 28 de febrer del 2017

Houston, l'hem lianada



A la fantàstica selva de Tarzan, on no hi ha fregament amb l'aire (considerem la gravetat 10m/s2).... La Jane, una dona forta i independent de 65 kg, veu que el Tarzan és 5 m per sota d'ella a punt de caure d'una liana. Ella, decidida a salvar-lo tot i que sap que ell pesa 80 kg, es deixa caure des de la branca on es troba (a 15m del terra) penjant-se d'una liana de la mateixa llargada que la del seu estimat, per a agafar-lo i portar-lo a una branca, aparentment, més segura. Aquesta branca, es troba a 9 metres per sota de la branca des d'on ha saltat la Jane. La parella cau verticalment amb caiguda lliure fins a la branca.


a) Calcula a quina alçada màxima arribaran la Jane i el Tarzan després del xoc.
b) Amb quina velocitat arribaran a la branca?

La branca aplica una força de 2030 N a la parella durant dos segons. Si els aconsegueix parar, la branca no es trencarà. Si no ho aconsegueix, cauran a terra.

c) La branca els aguanta? Si no és així, amb quina velocitat surten?

Després d'aquest tràgic i fallit intent de salvació per part de la Jane, la parella es precipita fins al fang. Tarzan amb la seva robusta esquena, rep tot l'impacte de la caiguda en una acció heroica per salvar a la Jane. L'impacte dura 2 segons (considerant que frenen a acceleració constant). Si l'esquena de Tarzan pot suportar un màxim de 3000 N abans que se li trenquin totes les vertebres...

d) Sobreviurà la parella? O, per contra, Tarzan esdevindrà el primer drama de Disney?




Alex Anglada, Tomàs Coll, Anna Oliveras i Jana Soler
1r Batxillerat E

1 comentari:

  1. Respostes: a) 1 metre b) 10 m/s c) No, surten a 2 m/s d) La parella sobreviurà (2996,6N<3000N)
    Resolució: https://docs.google.com/document/d/12O8neSTXEc_8cBUhUkDicoP0Rf_bOF26uUZf35pTsZc/edit

    ResponElimina