dimarts, 28 de febrer del 2017

Houston, tenim una celebració al Bungee Jumping!

Per fer aquest problema, ens hem basat en el següent vídeo de l’Experiència Bungee Jumping de Lloret de Mar. Visualitza'l per fer el problema, quina adrenalina!
També hem extret informació i dades de la seva web oficial:


PROBLEMA:
És l’aniversari d’en Marcio Maia, un portuguès que va estudiar la carrera de física. Avui fa 40 anys i els seus amics de la carrera han decidit fer-li un regal. Com li agraden els esports de risc i l’ambient Mediterrani, unes vacances per Barcelona amb una invitació pel Bungee Jumping de Lloret de Mar era la millor opció.
Quan arriba al Bungee Jumping, li fan unes breus explicacions: el salt té una alçada de 80m, i per escollir la corda més adequada per l’experiència del jumping li mesuren el pes. En Marcio pesa 75kg, i com indica la web, li correspon la corda verda.
(veure imatge→)

També li expliquen, degut al seu interès per la física, que totes les cordes tenen una mida total de 8 metres sense tensió, com ho indica el lloc web.
Sabent aquesta informació, en moment de lucidesa i por, es fa moltes preguntes abans de pujar a la plataforma des d'on es llançarà. Per superar el pànic, necessita la vostra ajuda: no es veu en cor de fer-ho sense resoldre els seus dubtes. Els vols ajudar? Endavant amb les següents preguntes!

a) Calcula la K de la corda verda en el moment que el Pes i la Tensió es compensen, sabent que en Marcio es troba en aquell instant a 44,75 m de la plataforma des d’on s’ha llançat, que penja de la grua.

b) En la primera baixada i rebot es perd un 40% d’energia. Fins a quina alçada arribarà després de produïr-se el rebot? En què s’haurà dissipat aquesta energia?


c) Calcula i raona a quina alçada l’home tindrà la màxima E. cinètica. Considera el fregament amb l’aire negligible.

d) CHALLENGE (optativa): Espereu! Resulta que a en Marcio li sobra un altre vale per tornar a llençar-se!! No obstant, aquest cop l’activitat és una mica diferent ja que, com ell aprecia la seva vida, escull no realitzar-la una altra vegada. Decideix trencar-se el cap amb un altre problema de física! Què emocionant!


Un objecte que té la funció d’imitar el cos de Marcio amb les mateixes condicions, es deixa caure des de la mateixa alçada amb una altre corda de 3 m de longitud i k = 15 N/m. Des del primer instant, va lliscant sobre un pla inclinat que forma un angle de 60º respecte a la superfície plana de la terra. L’energia potencial inicial de l’objecte és de 58800 J, l’objecte i la superfície formen un coeficient de fregament cinètic de 0,3 i la força de fregament de l’aire que actua sobre l’objecte es de 226,28 N. Troba la longitud de la corda en el primer moment en el que l’objecte no té acceleració.

Fet per: Javier Lloret, Albert Mata, Arnau Sedeño, Víctor Rodríguez

1 comentari:

  1. SOLUCIONS:
    solucions detallades i explicades al següent link:
    https://docs.google.com/document/d/1Z7Jj7NmIPFI3UD_o3lSSAucyf0nWssOrwZeIQk8VSvA/edit
    a) K= 20N/m
    b) h = 48m
    c) Δx = 36,75m
    d) opcional! (si vols la solució, pregunta a un dels membres del grup ;) )

    ResponElimina