dilluns, 27 de febrer del 2017

HOUTON, LES FESTES SÓN PERILLOSES


Dissabte passat, caminant pels carrers de Barcelona, entre Llull i Doctor Trueta, vaig presenciar un fet que em va inquietar. 4 amigues tornaven de festa. Eran les 4:00 am, i em vaig fixar en que una d’elles anava amb unes condicions poc favorables. Varen creuar en vermell, i en el moment que estaven creuant, un cotxe de 1630 kg  que anava a una velocitat de 50  Km/h va girar la cantonada, només a 40 metres de les noies que es van trovar en apuros. Havien de creuar 5  metres per arribar a la borera i estar segures, 3 d’elles en 0,1s van reaccionar i van posar-se a correr a 8 Km/h,  en canvi la noia restant va tardar 0,3s i donant tombs va marxarr a 5mKm/h. El conductor del cotxe al veure les noies noies va tardar 0’15s en reaccionar i després va frenar en sec. (Considereu la gravetat 10)



          A)      Si la força de frenada que fa el cotxe és de 0’5 m/s, les            atropellarà? Si no les atropella, qui na distancia els separa?
(Tingues en compte que les noies han de fer un recorregunt abans de salvar-se)

 B)      Tenint en compte que la força de fregament i la força de resistència són negligibles. Quina és la força minima de frenada que ha de fer per no atropellar a les noies? (Tingues en compte que les noies han de fer un recorregunt abans de salvar-se)


Ara imagina que el cotxe enlloc de anar per un pla recte, hagués anat per un pla inclinat de 20º.

       C)     Si  tenim en compte que la resistència de l’aire segueix sent negligible , i que quan el cotxe aconsegueix frenar, es troba a 50 cm del semàfor, quina és el quoficient de fregament entre el terra i les rodes del cotxe?
( la força de frenada del cotxe segueix sent de 0,5)


      D)      Si el quoficient de fregament haguès sigut de 0’6, les noies s’haguessin salvat?



      
       


 Laura Pallàs, Berta Barenys





r

2 comentaris:

  1. RESPOSTES:

    A) Les primeres noies es salvaran, però a la més lenta l'atropellaran
    B) a= -2,1 m/s2
    C) q= 0'89
    D) No haurien sobreviscut

    ResponElimina
  2. En aquest enllaç podeu trobar la resolució del problema
    https://docs.google.com/document/d/1cvCS_oLgFeXdC7LTN_aN1u23HkWXxZMAUZWwC4uQDo4/edit?usp=sharing

    ResponElimina